2 ΣΧΟΛΕΣ

      ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ & ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.      

Η Βρετανική Σχολή

Η Βρετανική Σχολή της αρωματοθεραπείας δίνει έμφαση στο μασάζ με αιθέρια έλαια αραιωμένα σε φυτικά έλαια (carrier oils) σε συγκέντρωση 2-5 % και αποθαρρύνει την χρήση καθαρών αιθέριων ελαίων (μη αραιωμένων ) με χορήγηση από την επιδερμίδα ή λήψη από το στόμα. Η βρετανική σχολή αναπτύχθηκε από Αρωματοθεραπευτές που προήλθαν από την αρωματοποιία και των οποίων τα ενδιαφέροντα εστιάζονταν στη χαλάρωση , στο μασάζ και στο συναίσθημα. Οι Βρετανοί είναι ενδιαφέρονται περισσότερο για το « Άρωμα » από ό, τι για τη « Θεραπεία». Η βρετανική αρωματοθεραπεία βασίζεται στην επιστημονική έρευνα πάνω στα ζώα με αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων (που δεν είναι για φαρμακευτική – ιατρική χρήση) και μάλιστα με ορισμένα συστατικά των αιθερίων ελαίων και όχι ακέραια αιθέρια έλαια.

Η στάση αυτή οδήγησε σε μια σειρά από λανθασμένα συμπεράσματα και εκτιμήσεις των επιστημονικών δεδομένων σε ότι αφορά την χρήση των αιθερίων ελαίων στον άνθρωπο. Η Βρετανική σχολή αναφέρει πολλές προφυλάξεις και αντιφάσεις σε ότι αφορά την χορήγηση αιθερίων ελαίων καθαρών ή από το στόμα και απαγορεύει εντελώς την χρήση πολλών αιθερίων ελαίων.

Οι προφυλάξεις αυτές είναι πιθανώς έγκυρες όταν δεν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά θεραπευτικά αιθέρια έλαια. Η Βρετανική σχολή επιμένει στο γεγονός ότι τα αιθέρια έλαια είναι επικίνδυνα και ότι η Αρωματοθεραπεία πρέπει αν εξασκείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Στην Ελλάδα, όπως και στις Η.Π.Α., κυριαρχούν οι απόψεις της Βρετανικής σχολής.

Η Γαλλική Σχολή

Η Γαλλική Σχολή της αρωματοθεραπείας δίνει έμφαση στην λήψη αιθέριων ελαίων από το στόμα και στην χορήγηση καθαρών αιθερίων ελαίων αλλά συστήνει και την χορήγηση τους με εισπνοή (Γερμανική σχολή), αραιωμένα σε φυτικά έλαια με μασάζ όπως και με κολπικά ή ορθικά υπόθετα.

Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την «Θεραπεία» παρά για το «Άρωμα». Η Γαλλική σχολή έχει αναπτυχθεί από γιατρούς που ενδιαφέρονται στο να γιατρέψουν τις ασθένειες και να φροντίσουν την υγεία χωρίς να παραμελούν την χαλάρωση, το μασάζ και την συναισθηματική διάσταση. Οι Γάλλοι βασίζονται στην επιστημονική έρευνα σε ανθρώπους και κατ’ επέκταση και στην προσωπική κλινική τους εμπειρία, χρησιμοποιώντας ακέραια αιθέρια έλαια φαρμακευτικής ποιότητας.

Η Γαλλική σχολή δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Αρωματοθεραπεία είναι ασφαλής και μπορεί να εξασκείται με κοινή λογική από οποιονδήποτε, ακόμη και αν δεν έχει κάνει ιατρικές ή φαρμακευτικές σπουδές.

Η θέση αυτή έχει κάνει εκατοντάδες χιλιάδες συνηθισμένους με εκπαιδευμένους ανθρώπους να μπορούν να χρησιμοποιήσουνε θεραπευτικά τα αιθέρια έλαια για τους εαυτούς τους, τους συγγενείς και τους φίλους τους σε όλη την Ευρώπη και την Β. Αμερική. Επίσης οδήγησε στη δημιουργία μιας ποικιλίας πρωτοκόλλων που εφαρμόζουν καθαρά αιθέρια έλαια τοπικά στην πάσχουσα περιοχή, είτε στα πόδια ή στην σπονδυλική στήλη είτε αραιωμένα με ολικό μασάζ που ανταποκρίνονται σε διάφορα προβλήματα σωματικής (δερματικής ή εσωτερικής) ή ψυχικής υγείας.

Στην εξαιρετικά επιτυχημένη αυτή σχολή μπορεί να εκπαιδευτεί οποιοσδήποτε και να την εξασκήσει με μεγάλα οφέλη για την υγεία χωρίς να συναντήσει κανένα από τα προβλήματα που φοβάται η Βρετανική σχολή. Στην Γαλλική σχολή έχουν εκπαιδευτεί και εκτός Ευρώπης εκατομμύρια άτομα στην Β. Αμερική, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα η εταιρεία Athinarom (Καπνικαρέας 19 – 10556, τηλ 210 6911022) εισάγει τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα φαρμακευτικά αιθέρια έλαια της Pranarôm και την εκπαίδευση στην Αρωματοθεραπεία της Γαλλικής σχολής έχει αναλάβει ο Ιατρός – Επιστημονικός σύμβουλος της Athinarom Χρηστίδης Νικόλαος.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s