Category Archives: Φυτικά έλαια

Οξείδωση φυτικών ελαίων (τάγγισμα)

Η δυσάρεστη οσμή φανερώνει την οξείδωση (τάγγισμα) του λαδιού

Η δυσάρεστη οσμή φανερώνει την οξείδωση (τάγγισμα) του λαδιού

Τα φυτικά έλαια αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Χημικά υπάρχουν δύο τύποι λιπαρών οξέων : «κορεσμένα» και «ακόρεστα». Τα «ακόρεστα» λιπαρά οξέα είναι εκείνα που προσδίδουν στα λάδια τις θρεπτικές, μαλακτικές, προστατευτικές, αντιγηραντικές τους ιδιότητες…

Ορισμένα λιπαρά οξέα είναι πιο εύθραυστα από άλλα. Υπό ορισμένες συνθήκες «χαλάνε» και το λάδι χάνει τις ιδιότητες του.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής :

–      Οξείδωση

–      Ζέστη : (υδρογόνωση σε θερμοκρασία πάνω από 180 βαθμούς C)

–      Λιπόλυση : υποβάθμιση των λιπαρών οξέων παρουσία ενζύμων (λιπάση…).

Θα εξετάσουμε εδώ το φαινόμενο της οξείδωσης που είναι το πλέον συχνό στην κοσμητολογική χρήση των φυτικών ελαίων.

Η οξειδωτική ικανότητα ενός φυτικού ελαίου και ενός βουτύρου εξαρτάται από την τύπο και την συγκέντρωση των λιπαρών οξέων που το συνθέτουν.

Κατά κανόνα, όσο περισσότερους διπλούς δεσμούς έχει το λιπαρό οξύ τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία οξειδώνεται. Η οξείδωση των λιπαρών οξέων τα μεταμορφώνει σε μόρια που μπορεί να αποδειχτούν τοξικά για τον οργανισμό.
Στην πράξη το φαινόμενο της οξείδωσης είναι εύκολο να εντοπιστεί επειδή τροποποιεί την όψη του φυτικού ελαίου (οσμή ταγγισμένου, αλλαγή χρώματος).

Ορισμένοι παράγοντες επιταχύνουν την οξείδωση αλλά δεν είναι ικανά και απαραίτητα στοιχεία για την προκαλέσουν : το οξυγόνο, το φως, η επαφή με προ-οξειδωτικά μέταλλα (σίδηρος ή χαλκός : Προσοχή στη συσκευασία), η παρουσία χρωστικών όπως η χλωροφύλλη, η παρουσία ενζύμων (λιπάση…) και κυρίως η ζέστη που δρα ως καταλύτης των χημικών αντιδράσεων της οξείδωσης.

Παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν το φαινόμενο της οξείδωσης είναι η υψηλή φυσική περιεκτικότητα του λαδιού σε βιταμίνη Ε.

Τα πολύ ευαίσθητα λάδια φυλάσσονται σε ψυχρό μέρος (ψυγείο), σε κλειστό φιαλίδιο, δεν πρέπει να αερίζονται ούτε να εκτίθενται στο φως για 6 – 8 μήνες μετά το άνοιγμα και να προσθέτουμε βιταμίνη Ε μόλις τα παραλαμβάνουμε.

Αγορά ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ παρθένων και ΒΙΟ φυτικών ελαίων ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Leave a comment

Filed under Φυτικά έλαια

Τα λάδια για την εγκυμοσύνη

φυτικά έλαια στην εγκυμοσύνη

φυτικά έλαια στην εγκυμοσύνη

Οι επιστήμονες παραδέχονται σήμερα ότι για την καλή ανάπτυξη, κυρίως του εγκεφάλου, του εμβρύου αλλά και για να ζήσει η μητέρα με μεγαλύτερη ηρεμία τις βιολογικές μεταβολές της κύησης και της γαλουχίας, είναι απαραίτητη η λήψη ποιοτικών βασικών φυτικών ελαίων (AGE).

ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φτιάξτε υπέροχες σάλτσες για τις σαλάτες σας  : μία κουταλιά του καφέ κραμβέλαιο (Brassica napus oleifera) πλούσιο σε ω-3 και ω-6 (πολύ ισορροπημένη αναλογία), μερικές σταγόνες λάδι από σιτάρι (Triticum vulgare) πλούσιο σε βιταμίνες A,D,E και Κ, ένα κουταλάκι έλαιο αβοκάντο (Persea americana), που χρησιμοποιούσαν και οι Αζτέκοι για να ενισχύσουν την ζωτικότητα τους, ή λάδι Αργκάν (Argania spinosa) (αντιοξειδωτικό, αναγεννητικό) το οποίο έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι μεγάλοι μάγειροι, και τέλος χυμό λεμονιού ή μουστάρδα παραδοσιακή. Μπορούμε να κάνουμε άπειρους συνδυασμούς φυτικών ελαίων και να ανακαλύψουμε καινούργιες γεύσεις.

ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Όταν στρογγυλεύει η κοιλιά η επιδερμίδα υφίσταται ισχυρές πιέσεις και έχει ανάγκη να θρέφεται καλά : μία λοσιόν με βάση λάδι αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa rubiginosa) πλούσιο σε ω-3 και ω-6, βοηθά στην σημαντική αναγέννηση των κυττάρων, θρέφει εις βάθος την επιδερμίδα, εξασφαλίζει την ελαστικότητα και την ζωντάνια της, λάδι νυχτολούλουδου (Oenothera biennis) ή μποράγκο (Borago officinalis) πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ με ισχυρή αναγεννητική δράση (ελαστικότητα, τόνος, απαλότητα) και τέλος  λίγο εμποτισμένο λάδι καλέντουλα για την ηρεμιστική του δράση.

Το αιθέριο έλαιο Τριανταφυλλόξυλο (Anima Rosaeodora) ή το ξύλο του Χο (Cinnamomum camphora) με πολύ ευχάριστο άρωμα θα ενισχύσει την αναπλαστική ικανότητα της επιδερμίδας (2-3 σταγόνες για κάθε 50 ml λοσιόν). Για τα κάτω άκρα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι Ταμανού (Inophyllum Calophyllum) στην λοσιόν για την πρόσληψη των ραγάδων (γλουτοί, μηροί) και για να αισθανθούμε πιο ανάλαφρες.

Οι κάψουλες αιθερίων ελαίων είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της τοπικής δράσης στην επιδερμίδα.

Εγγύηση αποτελεσματικότητας και ασφάλεια στην χρήση ΜΟΝΟ με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ διεθνώς φυτικά έλαια

Ν. Χρηστίδης Ιατρός

Αγορά πιστοποιημένων φυτικών ελαίων ΚΛΙΚ εδώ.

Leave a comment

Filed under Φυτικά έλαια

Φυτικά έλαια και υγεία

Σήμερα όλοι οι γιατροί αναγνωρίζουν ομόφωνα το σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μια διατροφή με φυτικά λάδια πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (AGE). Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πρόδρομες ουσίες σε πολύπλοκες μεταβολικές οδούς που καταλήγουν στην βιοσύνθεση ιδιαίτερου τύπου μορίων τις προσταγλανδίνες (PG). Ορισμένες προσταγλανδίνες ασκούν πολυποίκιλες βιολογικές δράσεις (μεταφέρουν ορμονικά μηνύματα) μεταβολισμός οστών, μυών και αγγείων) και άλλες, όπως η PG2, είναι βλαβερές επειδή ενεργοποιούν φλεγμονώδεις διαδικασίες (ρευματισμοί, αρθρίτιδα, ποδάγρα) και αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτοάνοσες ασθένειες,…). Χάρη στον πολύ καλό μείγμα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (AGE) των ομάδων ω-3, ω-6, ω-7 και την υιοθέτηση μιας καλής διατροφής που παρέχει ψευδάργυρος, μαγνήσιο και Βιταμίνη Β6, μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παραγωγή των καλών προσταγλανδινών (PG) και να αναστείλουμε ταυτόχρονα την παραγωγή των κακών προσταγλανδινών (PG2).

Από τις δύο κύριες ομάδες των βασικών λιπαρών ελαίων έχει αποδειχθεί κλινικά ότι τα πολυακόρεστα ω-3 είναι πολύ χρήσιμα σε :

  • Πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων (λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης)
  • Μείωση της συγκέντρωσης λίπους στο αίμα
  • Διαβητικούς ασθενείς
  • Κινητοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας (ο εγκέφαλος είναι το όργανο το πιο πλούσιο σε ω-3)

Τα AGE της ομάδας ω-6 συμμετέχουν κυρίως στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, ο συνδυασμός των δύο τύπων AGE παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των φλεγμονών και στην κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φυτικά έλαια είναι επί πλέον πολύ πλούσια σε βιταμίνες και ειδικά στις A,D,E και Κ που είναι όλες πολύ σημαντικές σε πολλές μεταβολικές οδούς και σωματικές λειτουργίες (αντιοξειδωτική δράση τη βιταμίνης Ε, σύνθεση των οστών και των χόνδρων, όραση, …).

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο λάδι Ταμανού (Calophyllum inophyllum) που φημίζεται για την δυναμωτική, τονωτική και προστατευτική του δράση στο κυκλοφορικό σύστημα (αίματος και λέμφου). Όταν το αλείφουμε τοπικά σε συνδυασμό με άλλα λάδια και αιθέρια έλαια ανακουφίζει σημαντικά και χαρίζει ευεξία σε περίπτωση που έχουμε βαριές γάμπες ή κιρσούς λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Τα κύρια φυτικά έλαια που συστήνουμε για προβλήματα υγείας είναι :

1.      Αργκάν

2.      Μποράγκο

3.      Φουντουκέλαιο

4.      Αγριοτριανταφυλλιάς

5.      Ταμανού

6.      Νυχτολούλουδου

7.      Σιτέλαιο

8.      Κραμβέλαιο

9.      Μαύρου κύμινου

————————————————–

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γκάμα των φυτικών ελαίων αποτελείται από λάδια πρώτης ποιότητας («παρθένα») πρώτης έκθλιψης, βιολογικά πιστοποιημένα, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα εκ των οποίων αρκετά πρέπει απαραιτήτως να τα παίρνουμε μέσω της διατροφής. Γι αυτό τον λόγο ονομάζονται «Βασικά λιπαρά οξέα» ή AGE και όπως και τα κορεσμένα λιπίδια (που ονομάζονται και «κακά λίπη», κυρίως ζωικής προέλευσης), τα AGE είναι ενεργητικό στοκ, αποθήκη ενέργειας.

Εν τούτοις, έχουν επιπλέον και άλλες ειδικές ιδιότητες που είναι απαραίτητες στην καλή λειτουργία του οργανισμού ( δομή και μεταβολισμός όλων των κυτταρικών μεμβρανών, αντιφλεγμονώδης δράση…). Ο υγιής οργανισμός κατά κανόνα ρυθμίζει με λεπτότητα τον μεταβολισμό των AGE. Δυστυχώς όμως η διατροφή και ο δυτικός τρόπος ζωής ευνοεί υπερβολικά τα AGE ω-6 εις βάρος των ω-3. Οι ελλείψεις και οι ανισορροπίες αυτές μπορεί να αποτελέσουν την αιτία πολυάριθμων μεταβολικών επιπλοκών και μερικές φορές και χρόνιων και σοβαρών ασθενειών.

Που βρίσκουμε τα AGE και τα ω-3; Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην παραδοσιακή δυτική διατροφή (αραχιδέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο) είναι πολύ φτωχά σε ω-3, σε αντίθεση με τα έλαια των ιχθύων αλλά και με τα φυτικά έλαια όπως Αγριοτριανταφυλλιάς, Κραμβελαίου, ελαίου ινδικής κάνναβης, λινελαίου ή καρυδέλαιου.

Για παράδειγμα το ελαιόλαδο δεν περιέχει παρά μόνο 7,7% AGE, εκ των οποίων μόνο 0,7% της ομάδας ω-3 ενώ το λάδι αγριοτριανταφυλλιάς περιέχει περίπου 80% AGE με αναλογία ω-3 / ω-6 = 1/1 (δηλαδή ίση ποσότητα ω-3 και ω-6).

Εφόσον τα AGE βρίσκονται σε ανεπαρκή ποσότητα στην διατροφή μας είναι σημαντικό να επιλέξουμε να τρώμε φυτικά έλαια πρώτης ποιότητας , πλούσια σε AGE της ομάδας ω-3 για να εξισορροπήσουμε έτσι την λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και να προλάβουμε δραστικά πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Από διατροφική άποψη, τα φυτικά έλαια μας είναι πολύ καλοί προμηθευτές βιταμινών (A,D,E και Κ). Πρόκειται για λιποδιαλυτές βιταμίνες με πολύ σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες : η βιταμίνη Ε είναι ένα καταπληκτικό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Α προστατεύει τους ιστούς από την εκφύλιση και δυναμώνει την όραση, ενώ η βιταμίνη D ελέγχει την απορρόφηση και την καθήλωση στα οστά και τα δόντια του ασβεστίου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή διατροφή είναι πριν απ’ όλα ισορροπημένη. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τους θησαυρούς των φυτικών ελαίων για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του οργανισμού σε καλά λιπίδια και βιταμίνες. Μην διστάζετε να τα αναμείξετε, να συγκρίνετε τα αρώματα τους και την γεύση τους όταν τα βάζετε στις σαλάτες σας. Θα μείνετε έκπληκτοι από τον τρόπο που ταιριάζουν και αναδεικνύουν τη μαγειρική σας για το καλό της ευεξίας σας και της υγείας σας.

Για την διατροφή συστήνουμε κυρίως τα εξής λάδια :

1.      Αγριοτριανταφυλλιάς

2.      Φουντουκέλαιο

3.      Κραμβέλαιο

4.      Μποράγκο

5.      Αργκάν

6.      Σιτέλαιο

7.      Έλαιο καρύδας

Τα ανωτέρω ισχύουν για ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ φυτικά έλαια (Ν. Χρηστίδης Ιατρός)

Αγορά πιστοποιημένων φυτικών ελαίων ΚΛΙΚ εδώ

—————————————————————————-

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αναγνωρίζετε την ποιότητα :

ΨΥΧΡΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ

Η ψυχρή συμπίεση είναι μηχανικός τρόπος παραλαβής που πραγματοποιείται σε χαμηλή θερμοκρασία διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη περιεκτικότητα σε βασικά λιπαρά οξέα, Βιταμίνη Ε, φυσικά αντιοξειδωτικά και ως εκ τούτου δεν απαιτείται κανένα πρόσθετο.

Η πρώτη σύνθλιψη και έκθλιψη μας δίνει ένα αγνό πραγματικό ελαιούχο «φυσικό χυμό», το «πρώτο λάδι» που είναι «παρθένο».

Ως «παρθένο» χαρακτηρίζεται ένα λάδι αν πληροί στους παρακάτω αυστηρούς προκαθορισμένους όρους :

  • Πρώτη έκθλιψη.
  • Έχει υποστεί μόνο φυσική ή μηχανική επεξεργασία (πλύση, μετάγγιση, φυγοκέντριση και διήθηση).
  • Δεν έχει γίνει κανενός είδους ραφινάρισμα, με φυσικές η χημικές μεθόδους.

Το «παρθένο» λάδι μπορεί να παρουσιάσει οξύτητα ως 3% σε αντίθεση με το «εξαιρετικό παρθένο» που περιέχει λιγότερο από 1% οξύτητα.

Ο χαρακτηρισμός «εξαιρετικά παρθένο» αφορά μόνο τα ελαιόλαδο.

Όσο για την ετικέτα «πιστοποιημένο βιολογικό» ή «100% βιολογικό», έχουν δικαίωμα να το αναφέρουν μόνο τα έλαια που προέρχονται από αγροτικές καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και βρίσκονται σε προστατευμένες από εξωτερικές μολύνσεις περιοχές. Τα «βιολογικά 100%» λάδια παραλαμβάνονται μόνο με ψυχρή μηχανική έκθλιψη και έχουν ετικέτα που επιτρέπει την ιχνηλάτηση του προϊόντος από το χωράφι ως το τραπέζι. Η βιολογική πιστοποίηση παρέχεται από έγκυρους ελεγκτικούς οργανισμούς που διασφαλίζουν τον σεβασμό του καλλιεργητή στους ισχύοντες κανόνες βιολογικής καλλιέργειας. (π.χ. ECOCERT).

Αγορά πιστοποιημένων φυτικών ελαίων ΚΛΙΚ εδώ

Leave a comment

Filed under Φυτικά έλαια

Αιθέρια έλαια και φυτικά έλαια

Αραίωση αιθερίων ελαίων σε λάδια

Αραίωση αιθερίων ελαίων σε λάδια

  • Για συντήρηση (χρόνια καλλυντική χρήση) : πάντα ασθενής συγκέντρωση < 1%
  • Για ανάπλαση ή σε βλεννογόνους (μύτη, κόλπος) : συγκέντρωση < 3% (αναγεννητική δράση)
  • Ευεξία – μασάζ  (ΚΝΣ) : 5 % ή περισσότερο
  • Κανέλα : στην επιδερμίδα 5 ως 10 %
  • Τζελ ή μασάζ συντήρησης : για πχ κυκλοφορία αίματος, αρθρώσεις… 7 ως 8 %  ή και 10 % ( αθλητές μέχρι και 20 – 25%  )
  • Μωρά – ευαίσθητες επιδερμίδες : μάξιμουμ 30%
  • Κατά κανόνα αραίωση 50%  για αρχαρίους στη χρήση αιθερίων ελαίων.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

Βρέφη :

0-12 μηνών      :   ΑΕ     1-2 σταγόνες    (Αραιωμένα 30%)

13-30 μηνών :    ΑΕ    2-3 σταγόνες

Παιδιά 

30 μηνών – 7ετών :     ΑΕ     3-4 σταγόνες

8 ετών – 14 ετών    :        ΑΕ     4-6 σταγόνες

Ενήλικες :      ΑΕ     6-12 σταγόνες

ΠΟΙΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ :

  • Σησαμέλαιο ,   βιταμίνες Α και Ε, μυρίζει άσχημα.
  • Βερυκοκκέλαιο , βιταμίνη Α και Ε.
  • Αμυγδαλέλαιο, καλό αλλά συχνά κακής ποιότητας λόγω μεγάλης ζήτησης !!
  • Μακαντάμια (δεν αφήνει λιπαρότητα)
  • Φουντουκέλαιο (δεν αφήνει λιπαρότητα)

Λάδια πλούσια σε  ω-3  (ALA (18-α-λινολενικό οξύ), EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ)

Αυτά είναι :

  • Λινέλαιο
  • Έλαιο ινδικής κάνναβης
  • Έλαιο καρύδας
  • Κραμβέλαιο
  • Έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς  (ω-3, ω-6)
  • Μποράγκο (γ-λινολενικό οξύ)
  • Νυχτολούλουδο
  • Ελαιόλαδο
  • Ταμανού : πολύ καλό για το κυκλοφορικό : πρησμένα πόδια , κιρσοί, επουλωτικό, αλλά προκαλεί φωτοευαισθησία και αλλεργίες (περιέχει φουροκουμαρίνες)
  • Αργκάν : το καλύτερο λάδι για χρήση στην κοσμητολογία.  

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προέρχονται από δύο διαιτητικές πηγές, από τα θαλασσινά και από ορισμένους ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA), ενώ τα καρύδια, η σόγια, ο λιναρόσπορος και τα έλαια περιέχουν το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA). Το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA) φαίνεται να είναι λιγότερο ισχυρό από το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων είναι ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια (Η καθημερινή κατανάλωση 2-4 γραμμαρίων EPA και DHA βοηθάνε στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία)

ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΑ ΛΑΔΙΑ

Βαλσαμέλαιο :

Προκαλεί φωτοευαισθησία αλλά είναι εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, αποσυμφορητικό, επουλωτικό, αναλγητικό. Ιδανικό για Οιδήματα!!

Καλέντουλα :

Για ερεθισμούς επιδερμίδας , δεν προκαλεί φωτοευαισθησία

Άρνικα

Για τραυματισμούς : π.χ. αιμάτωμα. (Αντιπηκτικό).

ΑΛΛΑ ΕΚΔΟΧΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ : 

  • Βούτυρο Καριτέ      ως           20 %  αιθέρια έλαια
  • Τζελ ουδέτερο        ως           15 %  αιθέρια έλαια
  • Ταλκ                       ως           3% αιθέρια έλαια

Leave a comment

Filed under ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ - ιδιότητες, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ, Φυτικά έλαια

Λάδι Ταμανού Inophyllum calophyllum

Ταμανού λάδι : το δένδρο με τα άνθη και τους καρπούς.

Ταμανού λάδι : το δένδρο με τα άνθη και τους καρπούς.

ΛΑΔΙ ΤΑΜΑΝΟΥ (αγορά ΒΙΟ κλικ)

Το δέντρο Ταμανού (Calophyllum inophyllum) ανήκει στην οικογένεια των Clusiaceae και θεωρείται ιερό σε πολλές χώρες. Φτάνει μέχρι και 20 μέτρα ύψος. Ο ωοειδής καρπός του περικλείει ένα αμύγδαλο σε ξυλώδες περίβλημα το οποίο όταν ωριμάσει ξεχειλίζει από λάδι. Το δένδρο ανθοφορεί μία φορά το χρόνο και κοστολογείται αναλόγως.

Η παραλαβή με απλή ψυχρή έκθλιψη των καρπών του Ταμανού δίνει ένα λάδι κίτρινο σκούρο ελαφρά πρασινωπό με οσμή που μοιάζει με του ελαίου καρύδας αλλά είναι πιο απαλή. Ο δείκτης ιωδίου κυμαίνεται μεταξύ 99 και 108 και το κατατάσσει στα λάδια που συντηρούνται σχετικά καλά, δεν ταγγίζει πολύ γρήγορα («ημι-ξηραινόμενο»).

Φημίζεται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του και συνιστά σε εξωτερική χρήση μια καλή προστασία των τριχοειδών αγγείων. Συνιστάται τοπικά για τις φροντίδες ομορφιάς , τη θεραπεία των ευρυαγγειών, ραγάδων, στον καλλωπισμό του προσώπου ως πρόληψη των ρυτίδων και ως αναγεννητικό λάδι.

Θεραπευτικά είναι πολύ χρήσιμο σε ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και κυρίως εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του σε προβλήματα του κυκλοφορικού.

Ένα ελάττωμα : η τιμή του (αν το βρείτε φτηνό, μην το αγοράσετε γιατί θα είναι σίγουρα νοθευμένο!).

Σύνθεση του ελαίου Ταμανού

  1. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ή βιταμίνη Ε) : λινελαϊκό οξύ (ω-6) (31.65%)
  2. Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα : ελαϊκό οξύ (ω-9) (35,36%):
  3. Κορεσμένα λιπαρά οξέα : παλμιτικό οξύ (13,77%), στεατικό οξύ (16,29%)

Το λινελαϊκό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην οικογένεια των ω-6. Αυτό το λιπαρό οξύ δεν συντίθενται από το σώμα. Γι ‘αυτό το θεωρούν “ουσιώδες”  λιπαρό οξύ. Ανεπάρκεια σε ωμέγα-6 μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα στο δέρμα και αλλεργίες. Στο δέρμα, εισέρχεται στη σύνθεση των ceramides. Συμμετείχε στην ανασυγκρότηση των επιδερμικών λιπιδίων και προάγει την καλή συνοχή των κυττάρων του δέρματος μαζί. Το λινελαϊκό οξύ μειώνει την απώλεια νερού από το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα το θρέφει και το κάνει πιο απαλό.

Άλλα δραστικά συστατικά:

  • Inophyllin A: αντιβακτηριακό, απολυμαντικό
  • Calaustraline και inophyllolide: ισχυρό επουλωτικό και επαναδομητικό της επιδερμίδας.
  • Πολυφαινόλες: αντιοξειδωτικές και επουλωτικές, έχουν και πολύ ισχυρή επίδραση στην φλεβική κυκλοφορία
  • Βιταμίνη Ε: φυσικό αντιοξειδωτικό.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Αντιρρευματικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, προστατευτικό του κυκλοφορικού συστήματος.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ρευματισμοί, ουρική αρθρίτιδα, μυϊκοί πόνοι, έλκη, ψώρα, λοιμώξεις επιδερμίδας, δυσεντερία, προβλήματα κυκλοφορικού ιδιαίτερα φλεβών.

ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Αναγεννητικό, μαλακτικό, προστατευτικό της ηλιακής ακτινοβολίας, συστήνεται ιδιαίτερα στις φροντίδες ομορφιάς και θεραπεία ευρυαγγειών, ραγάδων και ρυτίδων.

Για όλες τις ξηρές, ταλαιπωρημένες και αφυδατωμένες επιδερμίδες.

 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ Ταμανού  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2 Comments

Filed under Ομορφιά, Φυτικά έλαια

Καλέντουλα λάδι : ηρεμεί με τρυφερότητα

calendoula

Το λάδι Καλέντουλα ή για να είμαστε ακριβείς το εμποτισμένο λάδι συνιστά ιδανική καλλυντική φροντίδα. (Πιστοποιημένο ΒΙΟ) ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ηρεμιστικό, αντιφλεγμονώδες και ιδιαίτερα κατάλληλο για ξηρές ή ερεθισμένες επιδερμίδες. Είναι must για τις συντεγές για βάλσαμα, για κρέμες ή λάδια θεραπευτικά για έκζεμα, ατοπικές δερματίτιδες ή αίσθηση δυσανεξίας. .

Είναι ιδανικό για μωρά και εγκύους αλλά και ενήλικους που αναζητούν απαλότητα.

Τι είναι το λάδι Καλέντουλα;  

Θεωρείται ένα από τα πιο απαλά, τα πιο ηρεμιστικά και αντιφλεγμονώδη λάδια. Το χρησιμοποιούμε μόλις η επιδερμίδα υποφέρει από κάποιο ερεθισμό, κοκκινίλα, ελαφρύ έγκαυμα.

Παρασκευή : εμποτισμό ανθέων καλέντουλας σε σταθερό λάδι (ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο) και φιλτράρισμα για ένα μήνα. Μπορούμε να το φτιάξουμε και στο σπίτι.

Ευαίσθητο στην οξείδωση, το σπιτικό διατηρείται για έξι μήνες. 

Οργανοληπτικές ιδιότητες : ελαιώδες υγρό κίτρινο πορτοκαλί. Οσμή διακριτική και ουδέτερη. Παχύρρευστο διεισδύει σχετικά καλά στην επιδερμίδα.  

Χρήση αποκλειστικά κοσμητολογική.

Σύνθεση :  Εξαρτάται από το λάδι εμποτισμού. 50% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-6. 35% μονοακόρεστα λιπαρά) ωμέγα-9. 10% κεκορεσμένα λιπαρά οξέα. Εστέρες faradiol που το καθιστούν αντι-φλεγμονώδες και αντι-οιδηματικό. Καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά) και φλαβονοειδή.  

ΧΡΗΣΕΙΣΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ

– κοκκινίλες και ερεθισμοί στα μωρά : για κάθε ορατή κοκκινίλα στην επιδερμίδα του μωρού όπου και αν βρίσκεται λίγες σταγόνες λαδιού με απαλό μασάζ. Μέχρι 6 φορές την ημέρα μέχρι να γίνει καλά. Στον ποπό μπορείτε νε προσθέσετε λίγο βούτυρο καριτέ.

– εγκαύματα, τσιμπήματα : 2-3 σταγόνες καλέντουλα τοπικά μέχρι 6 φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανισθεί ο ερεθισμός.

– τρυφερό μασάζ : ηρεμεί την επιδερμίδα και θερμαίνει το σώμα αγκαλιάζοντας το.Ιδανικό για μασάζ μετά την τουαλέτα ή πριν τον ύπνο. . Άοσμο δεν ενοχλεί το μωρό και επειδή διεισδύει προοδευτικά επιτρέπει ένα παρατεταμένο τρυφερό μασάζ.

– απαλό μπάνιο : 1 κουταλάκι καλέντουλα στο υγρό αφρόλουτρο (και για το μωρό). Ανακατέψτε πριν το διασπείρετε στο νερό. Έχετε ένα απαλό μπάνιο για την επιδερμίδα που την προστατεύει..

 μετά το ξύρισμα : 2-3 σταγόνες με ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο. Μπορούμε να προσθέσουμε με Λεβάντα spike. 5 σταγόνες αιθερίου για 1 κουταλιά της σούπας λαδιού (=15 σταγόνες).Το ίδιο για μετά την αποτρίχωση στις μασχάλες.

– σκασίματα: ένα βάλσαμο καλέντουλα + καριτέ ηρεμεί και τα πιο ξηρά δέρματα και καταπολεμά τα σκασίματα. Ιδανικό για τα χέρια και τις γάμπες αλλά και για τη μύτη!

Leave a comment

Filed under ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ, Ομορφιά, Φυτικά έλαια