ΟΛΦΑΚΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Επιστήμη της αρωμάτων

Ο όρος ΑΡΩΜΑΧΟΛΟΓΙΑ επινοήθηκε το 1982 από το Olfactory Research Fund, γνωστό σήμερα ως Sense of Smell Institute (SSI), τμήμα του Fragrance Foundation στις ΗΠΑ, που έχει χρηματοδοτήσει πολλές ιατρικές πανεπιστημιακές και μεμονωμένες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των αρωμάτων στον ύπνο και τις επιδόσεις στην εγρήγορση.

Υποδηλώσει την επιστήμη που είναι αφιερωμένη στη μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ψυχολογίας και της δράσης των αρωμάτων που προκαλούν ευρύ φάσμα  από συγκεκριμένα αισθήματα και συναισθήματα στον άνθρωπο – όπως είναι :  ηρεμία, χαρά, αισθησιασμό, ευχαρίστηση και ευεξία  – μέσω της διέγερσης των οσφρητικών οδών στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα του μεταιχμιακού συστήματος.

Είναι δηλαδή Αρωμαχολογία  η επιστήμη των φαινομένων που συνδέονται με τις οσμές και ειδικότερα με την επίδραση των οσμών στην συμπεριφορά.

Αυτή είναι η θεωρία του Αμερικάνου νευρολόγου και ψυχίατρου Alan Hirsch, διευθυντή του ιδρύματος έρευνας και θεραπείας της όσφρησης και της γεύσης (Smell & Taste Research and Treatment Foundation) στο Chicago

Η αίσθηση της όσφρησης είναι το τελευταίο σύνορο της Νευρολογίας και δεν έχει μελετηθεί σε όσο βάθος, όπως η όραση και η ακοή. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζονται λεπτές διαφορές στην οσμή καθώς και η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο στη διαδικασία της γήρανσης από την όραση και την ακοή. Ο οσφρητικός βολβό είναι το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες των οσμών και οι διακυμάνσεις του μεταβάλλονται δυναμικά ανάλογα με τα καθήκοντα επιτελεί.

Τα όρια μεταξύ αρωματοθεραπείας και ΑΡΩΜΑΧΟΛΟΓΙΑΣ είναι δυσδιάκριτα και δεν είναι εύκολα να περιγραφούν με συντομία. Παρά τη προφανή συγγένεια τους έχουν διαφορετικές μεθόδους έρευνας και διαφορετικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Τα αρώματα επιδρούν στη ψυχή μας όπως η αρωματοθεραπεία στις βασικές ζωτικές λειτουργίες.

Δυστυχώς, στον επιστημονικό κόσμο, ο ορισμός της αρωματοθεραπείας δεν είναι ακόμα σαφής.

Οι εξελίξεις του φαινομένου της αρωματοθεραπείας μετά το 1980 έχει διαφοροποιηθεί σύμφωνα με 4 βασικούς άξονες (Wu Chao-Hsiang. αιθέριο έλαιο και αρωματοθεραπεία. Kexue Nong Ye. 1999)

1. Ιατρική και ολιστική ιατρική αρωματοθεραπεία, όπως εφαρμόζεται στη Γαλλία, η οποία αντιστοιχεί τη φαρμακευτική δράση με τη χημική δομή κάθε αιθερίου ελαίου (Χημειότυπος)

2. Εκλαϊκευμένη και απόκρυφη αρωματοθεραπεία, όπως διαπιστώνεται από δημοσιεύσεις σε όλες τις δυτικές κοινωνίες,

3. Αρωματοθεραπεία που εφαρμόζεται με μασάζ που ασκείται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, και

4. Επιστημονική μελέτη του αρώματος, όπως προάγεται από κέντρα επιστημονικών ερευνών του Αρώματος (π.χ. Fragrance Research Fund )

Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι τα τμήματα του εγκεφάλου που διέπουν την εγρήγορση και τη συγκέντρωση μπορεί να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από τις χρησιμοποιούμενες οσφρητικές ουσίες. Το Γιασεμί σε ένα πείραμα ενίσχυσε τις γνωστικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των συμμετεχόντων, αλλά επίσης τους έκανε να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον και κίνητρα για εργασίες με τα χέρια.

Ένας συνδυασμός ευκαλύπτου, έλαιο μέντας και αιθανόλης βελτιώνει αποδεδειγμένα τη γνωστική απόδοση, και άτομα που αναγκάστηκαν σε μονότονη στρεσογόνο εργασία να επέδειξαν μεγαλύτερο κίνητρο μετά από οσφρητική έκθεση σε μείγμα μέντα, περγαμόντο, σανταλόξυλο και λεβάντα

Ο Torii μελέτησε την αρνητική διακύμανση (CNV στο EEG) και τα αποτελέσματα των οσμών σε ανθρώπους. Βρήκαν ότι η οσμή γιασεμιού προκάλεσε σημαντική αύξηση της CNV στο μετωπικό λοβό και στις κεντροαριστερές πλευρές φλοιού, ενώ η οσμή λεβάντας προκάλεσε σημαντική μείωση. Όταν κάνουμε έναν υπνάκο και πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ το CNV αλλάζει προς την ίδια κατεύθυνση.

  • αύξηση του CNV ερμηνεύεται ως διέγερση: Γιασεμί.
  • μείωση του CNV ερμηνεύεται ως χαλάρωση: Λεβάντα

Επίσης ο αρωματολόγος αναμειγνύοντας συγκεκριμένες μυρωδιές (στη πράξη αιθέρια έλαια), μπορεί να δημιουργήσει εισπενόμενη συνέργεια που  βελτιώνει και την σωματική υγεία. Μια μελέτη του 1987 έδειξε ότι οι οσμές που βρέθηκαν στα αιθέρια έλαια : Νερόλι,  Λιτσέα κιτρώδη, Μοσχοκάρυδο και Λεβάντα γνήσια μειώνουν το στρες στον άνθρωπο, επομένως και στρες που σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μπορεί να ενισχυθεί με τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε ένα κτίριο, όχι μόνο με την αφαίρεση των αρνητικών ρύπων, αλλά και με την εισαγωγή μέσω του εξαερισμού ή των συστημάτων κλιματισμού, μείγματος αέρα και οσφρητικών ερεθισμάτων .

Βέβαια πρέπει να εξασφαλισθεί ότι τέτοια δοσολογία ώστε η οσμή να μην είναι υπερβολική και θα πρέπει να διατηρείται ελάχιστα πάνω από το επίπεδο ανίχνευσης. Τα αρώματα αυτά για να δράσουν πρέπει να είναι από φυσικά αιθέρια έλαια 100% αγνά και καθαρά.

Ένα ειδικευμένος αρωματολόγος μπορεί π.χ. να προτείνει συνδυασμούς αιθερίων ελαίων για τη μείωση  του θυμού , μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της συγκέντρωσης κατά την οδήγηση. Η μέντα μειώνει το άγχος και την κόπωση κατά την οδήγηση, και σε συνδυασμό με την κανέλα μειώνει επίσης το επίπεδο της απογοήτευσης που προκαλείται σε κακές κυκλοφοριακές συνθήκες και αυξάνει την εγρήγορση.

Το άρωμα της βανίλιας είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να μειώσουν τη λιγούρα για γλυκά μετά το γεύμα !

Σήμερα έχει διαπιστωθεί από πολυάριθμες αρωμαχολογικές  έρευνες κάτι που γνωρίζαμε ενστικτωδώς από την αυγή της ανθρωπότητας : τα αρώματα επιδρούν στη ψυχή μας όπως η αρωματοθεραπεία στις βασικές ζωτικές λειτουργίες. Η δύναμη των οσμών ανακινεί σήμερα ένα νέο ενδιαφέρον απέναντι στις παθήσεις που συνδέονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τον καινούργιο τρόπο ζωής (μόλυνση, στρες, επιτάχυνση των τεχνολογικών ανακαλύψεων κλπ).

Αν και οι τονωτικές και χαλαρωτικές δράσεις είναι ήδη αποδεδειγμένες οι έρευνες για πιο εκτεταμένες εφαρμογές βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

ΑΓΟΡΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ Pranarôm ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s